ISTORIC

Primele Loji masonice moderne au fost înființate pe teritoriul actual al României în a treia decadă a sec. al XVIII-lea. În anul 1734, în Galați, cu substanțiala contribuție a secretarului princiar Anton Maria del Chiaro, a luat ființă „Loggia di Galazzi”, iar în 1735, în Iași, domnitorul Constantin Mavrocordat a fondat Loja „Moldova”.

„Soţietatea Filosofească a Neamului Românesc în Mare Principatul Ardealului”, fondată în 1795 de Francmasonul Ioan Molnar Piuariu, a grupat intelectuali români de vază, fețe bisericești și personalități politice, precum Gheorghe Şincai, Petru Maior, Samuel Micu, Gherasim Adamovici, Aron Budai, Radu Tempea şi Enache Văcărescu. Unii dintre membrii acestei societăți, animați de spiritul național și de preceptele și idealurile Francmasoneriei, au elaborat cel mai important document politic național al sfârșitului sec. al XVIII-lea – „Supplex Libellus Valachorum” (1791).

Printre membrii Lojilor din București din prima jumătate a sec. al XIX-lea s-au numărat Ion Câmpineanu, Grigore Cantacuzino, Ion-Heliade Rădulescu, Cezar Bolliac, Grigore Alexandrescu, Constantin Scheleti, Teodor Diamant, Emanoil Răşcanu şi multe alte personalități marcante ale epocii.

Personalități de excepție ale României au fost Francmasoni, inclusiv cei mai mulți dintre liderii politici, militari și culturali ai Mișcării Revoluționare de la 1848: Nicolae Bălcescu, Constantin Alexandru Rosetti, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negruzi, Gheorghe Magheru și Ion C. Brătianu.

În anul 1866 a fost fondată în Iași Loja „Steaua României”. Interfața cu societatea civilă a acestei Loji o reprezenta Societatea Literară „Junimea”, ce a avut un rol fundamental în cultura și literatura română a sec. al XIX-lea. Din Atelierul „Steaua României” au făcut parte Titu Maiorescu, Costache Negruzzi, Iacob Negruzzi, Petre Carp, Teodor Aslan, Gheorghe Asachi, Constantin Şuţu, Nicolae Şuţu, Alexandru Balş, Nicolae Cantacuzino, Grigore Sturdza, Charles Tissot, Petre Palladi și multe alte personalități culturale.

În data de 20 septembrie 1880 MAREA LOJĂ NAȚIONALĂ din ROMÂNIA a fost constituită ca Mare Lojă regulară și suverană, avându-l ca Mare Maestru pe Prea Respectabilul Frate Constantin Moroiu.

Francmasoneria română a cunoscut o mare dezvoltare în timpul domniei Regelui Carol I, când a constituit o veritabilă elită a societății românești, ce reunea în rândurile sale artiști, politicieni, militari, noua clasă de întreprinzători, dar și reprezentanții vechii nobilimi. În 1906, în semn de recunoaștere a meritelor incontestabile ale Masoneriei Române în dezvoltarea culturii și societății românești, Regele Carol I a conferit Medalia de Aur Marii Loji Naționale din România.

Francmasoneria Regulară din România a avut un rol fundamental în crearea și structurarea statului național român – unitar, suveran și modern. Francmasonii din România au contribuit la dezvoltarea societății, la realizarea Unirii Principatelor și la încheierea tratatelor de pace care au legitimat Independența și Marea Unire, ca un drept just și imprescriptibil asupra întregului teritoriu românesc.

În 1918 s-a împlinit cel mai arzător ideal al românilor și al Francmasoneriei Române din acele timpuri: Unirea, făurirea statului unitar românesc. La sfârșitul Războiului de Reîntregire a Neamului, Generalul Alexandru Averescu, într-o scrisoare oficială, a mulțumit Marii Loji Naționale din România pentru serviciile aduse țării. Recunoașterea de către Marile Puteri a Actului final de la 1 decembrie 1918 a fost și opera diplomatică a Francmasonilor Alexandru Vaida-Voevod, Traian Vuia, Voicu Nițescu, Mihai Șerban, Gheorghe Crișan, Ioan Pillat și Caius Brediceanu.

Dezvoltarea Francmasoneriei a continuat în primele decenii ale secolului XX, dar norii grei ai erei totalitare care se adunau pe cerul Europei au început să-și spună cuvântul. În 1937, la cererea expresă a Regelui Carol II, Francmasoneria română, aflată sub conducerea lui Jean Pangal, a intrat în adormire. Șapte ani mai târziu, în 1944, avea să se revină asupra acestei decizii, cu acordul și autorizația Comisiei Aliate de Control, dar doar pentru foarte puțin timp. În 1948, noua putere politică, supusă orientării politice a Uniunii Sovietice, avea să interzică Masoneria în mod dictatorial. Începea o perioadă de suferințe, de persecuții, de tortură. Mulți Frați au executat pedepse cu temniță grea de peste 15 ani pentru simpla vină de a fi fost Masoni.

După 1948, numeroși Masoni români au izbutit să emigreze și să își continue activitatea masonică în Loji din Franța, Israel, Germania, Statele Unite ale Americii, Argentina și Brazilia. Astfel Flacăra Masoneriei Române a continuat să răspândească Lumina în exil.

După anul 1989, Francmasoneria și-a reaprins Luminile în țările din fostul bloc comunist. Cu știința Marii Loji Unite a Angliei, Grande Oriente d’Italia, Obediență recunoscută la acea dată de către Marea Lojă Mamă a Lumii, a decis să reactiveze Francmasoneria Regulară din România și această Mare Lojă Regulară a fondat pe teritoriul românesc, la București, trei Loji Regulare, aflate la început sub jurisdicție italiană. Astfel:

– Loja „Concordia” a fost constituită la 25.01.1991 (înregistrată în Registrul Matricol al Grande Oriente d’Italia cu numărul 1097);

– Loja „Delta Dunării” a fost constituită la 29.04.1992 (înregistrată în Registrul Matricol al G.O.I. cu numărul 1103);

– Loja „Nicolae Bălcescu” / „George Washington” a fost constituită la 30.04.1992 (înregistrată în Registrul Matricol al G.O.I. cu numărul 1118). Membrii fondatori ai Atelierului au fost 12 Frați Maeștri Masoni, inițiați în Loji românești înainte de interzicerea Masoneriei de către regimul comunist. După mai bine de 40 de ani în care au fost în adormire, au fost reactivați și regularizați în data de 30.04.1992, într-o ceremonie desfășurată în București și condusă de Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei, P.R.Fr. Giuliano di Bernardo, asistat de P.R.Fr. Douglas Lemons, Mare Maestru din Trecut al Marii Loji a Californiei și de alți iluștri Francmasoni italieni și americani. Cei 12 veterani ai Marii Loji Naționale din România, prin reactivarea cărora se atestă continuitatea Marii Loji Naționale din România, sunt: Nicolae Filip, Constantin Bărbulescu, Radu Gherghinescu, Mircea Sion, Paul Petrescu, Cezar Balaban, Nicolae Simedrea, Gheorghe Cercel, Eugen Victor Șuculescu, Dinu Roco, Vladimir Boantă și Paul Viscocil. În scurt timp, lor li s-au alăturat și alți seniori ai Masoneriei Române, precum Barbu Cioculescu, Edmond Nicolau, Vlaicu Barna, Eracle Gugiu. În prima Ținută după constituire, în luna mai 1992, membrii componenți au hotărât în unanimitate schimbarea denumirii R.L. „Nicolae Bălcescu” în „George Washington”.

La 24 ianuarie 1993, cele trei Loji aflate sub Jurisdicția Grande Oriente d’Italia au reconstituit MAREA LOJĂ NAȚIONALĂ din ROMÂNIA, într-o Ținută Rituală condusă de Prea Respectabilul Frate Giuliano di Bernardo, Mare Maestru al Grande Oriente d’Italia, asistat de Prea Respectabilul Frate Douglas Lemons, Mare Maestru din Trecut al Marii Loji a Californiei și de numeroși Frați italieni și americani.

Astfel avem dovada că Marea Lojă Națională din România este o Mare Lojă regular constituită de către Mari Loji Regulare. Acest adevăr de necontestat este susținut și de către Rapoartele Comisiei de Informare pentru Recunoașteri a Conferinței Marilor Maeștri Masoni din America de Nord. Astfel:

– În Raportul său pe anul 1993, Comisia de Informare pentru Recunoașteri a Conferinței Marilor Maeștri Masoni din America de Nord conchide: „Marea Lojă Națională din România a fost reconsacrată regular, la București, la 24 ianuarie 1993, și îndeplinește standardele Comisiei de Recunoașteri”;

– În anul 1996, aceeași Comisie concluzionează: „Considerăm că Marea Lojă Națională din România, condusă de Marele Maestru Sever Frenţiu, este o Mare Loja Regulară”;

– În Raportul din anul 2005, de la Calgary, Comisia tranșează fără dubii situația regularității masonice în România. Cităm: „În România a apărut o organizație autointitulată «Confederația Marilor Loji din România». Acest grup este format din Marea Lojă Unită din România condusă de Petru Steţiu și Marea Lojă a României. O a treia Mare Lojă este așteptată să li se alăture în curând. S-a constatat că nici una dintre aceste organizații masonice nu îndeplinește standardele pentru recunoaștere și le considerăm ca fiind organizații iregulare. Marea Lojă Națională din România, condusă de Marele Maestru, Prea Respectabilul Frate Eugen-Ovidiu Chirovici, este singura Mare Lojă din România care îndeplinește standardele pentru recunoaștere”.

Primul Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România de după 1993 a fost Prea Respectabilul Frate Nicolae Filip. Lui i-a succedat în funcție Prea Respectabilul Frate Adrian Dohotaru, ales Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România în cadrul Conventului din 5-6 mai 1995. De formație umanist (absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității din Cluj-Napoca), P.R.Fr. Adrian Dohotaru a fost un dramaturg cunoscut pe scenele teatrelor din România. În timpul mandatului de Mare Maestru, P.R.Fr. Adrian Dohotaru a depus eforturi pentru familiarizarea societății civile românești cu adevăratele idealuri pentru care au luptat și luptă toți Francmasonii români regulari.

Marea Lojă Națională din România a fost condusă între anii 1996-1997 de Marele Maestru Sever Frenţiu. Autor al unei opere complexe de o remarcabilă valoare, pictor, gravor, decorator, scenograf, Prea Respectabilul Frate Sever Frenţiu ocupă în istoria artei contemporane un loc aparte. Prea Respectabilul Frate Robert Heyat, Mare Maestru din Trecut al Marii Loji din Washington, Districtul Columbia, şi Mare Maestru de Onoare Ad-Vitam al Marii Loji Naționale din România, îl elogia pe Sever Frenţiu astfel: „A fost un mare Mason și o personalitate remarcabilă. Prin calmul și prin căldura pe care le iradia i-a adus laolaltă pe toți Masonii români. Este cel mai important lucru pe care l-a realizat. Masonilor din afara României le-a adus un mesaj de dragoste și unitate, care a fost absolut unic. A fost un ambasador extraordinar al României și a făcut mult pentru imaginea ei”. Pe plan internațional, distinsa eleganță spirituală și neîntrerupta trudă a Marelui Maestru Sever Frenţiu au dat roade. Imaginea externă a Marii Loji Naționale din România a avut foarte mult de câștigat, iar legăturile cu Marile Loji prietene au devenit și mai strânse.

După ce Prea Respectabilul Frate Sever Frenţiu a trecut la Orientul Etern în anul 1997, Marea Lojă Națională din România a fost condusă în perioada martie 1998 – noiembrie 2003 de Prea Respectabilul Frate Gheorghe Comănescu. În timpul mandatului său, Marea Lojă Națională din România a cunoscut o dezvoltare internă fără precedent, iar pe plan extern a fost recunoscută de peste șaptezeci de Mari Loji Regulare.

În 8 noiembrie 2003, Prea Respectabilul Frate Eugen-Ovidiu Chirovici a fost ales Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România, apoi reales la alegerile din 4 noiembrie 2006. În timpul primului mandat al P.R.Fr. Eugen-Ovidiu Chirovici, Marea Lojă Națională din România a obținut recunoașterea națională a rolului pe care îl care în societatea românească, prin acordarea de către Guvernul României a statutului de asociație de utilitate publică. Prea Respectabilul Frate Eugen-Ovidiu Chirovici sublinia semnificația acestui eveniment: „Este vorba despre recunoașterea morală a rolului pe care Masoneria Română îl are în societatea românească. O asociație care are peste o sută de recunoașteri internaționale, care desfășoară acțiuni filantropice, care promovează filosofia transformării membrilor ei în cetățeni model merită statutul de utilitate publică. Pe de altă parte, Masoneria Română a avut și are un rol important în eforturile de integrare în structurile NATO și în Uniunea Europeană, contribuind la reconfigurarea poziției României în lume după 1989.”

În timpul celui de-al doilea mandat de Mare Maestru al Prea Respectabilului Frate Eugen-Ovidiu Chirovici, în 2008, Marea Lojă Națională din România a fost recunoscută de Marea Lojă Unită a Angliei, de Marea Lojă a Irlandei și de Marea Lojă a Scoției.

În data de 6 noiembrie 2010, Conventul Marii Loji Naționale din România l-a ales ca Mare Maestru pe Prea Respectabilul Frate Radu Bălănescu, fost Pro Mare Maestru, care în viața profană este Doctor în Științe Medicale, Medic Chirurg Pediatru, Director Medical al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Șef al Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul aceluiași spital și Șef de Lucrări la Catedra de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Programul Prea Respectabilului Frate Radu Bălănescu a fost adoptat de cvorumul necesar și a devenit programul de guvernare al Marii Loji Naționale din România  – „MASONERIA ROMÂNĂ PENTRU ROMÂNIA”.

De-a lungul celor trei mandate de Mare Maestru (2010-2023) ale Prea Respectabilului Frate Radu Bălănescu, relațiile internaționale masonice ale Marii Loji Naționale din România au înregistrat o dezvoltare fără precedent. Pe lângă dezvoltarea unui număr total de 204 relații de recunoaștere reciprocă cu alte Mari Loji regulare de pe mapamond, M.L.N.R. a găzduit și organizat cele mai importante conferințe masonice internaționale ce pot reveni în sarcina unei Mari Loji din Europa: a 13-a ediție a Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare (14-17 mai 2014), a 6-a ediție a Conferinței Europene a Marilor Maeștri (8-10 iunie 2017) și a 32-a ediție a Conferinței Marilor Secretari și Marilor Cancelari Europeni (23-25 septembrie 2021).

A 13-a ediție a Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare, organizată de M.L.N.R. în București, în perioada 14-17 mai 2014, a fost a doua cea mai mare conferință internațională masonică din istorie. Excluzând observatorii, conferința a reunit 106 Mari Loji de pe toate continentele, 76 de Mari Maeștri, 32 de Mari Secretari, precum și un număr impresionant de Mari Demnitari ai Marilor Loji participante. În 17 mai 2014, participanții la conferință, cu o vastă majoritate de voturi, l-au ales pe P.R.Fr. Radu Bălănescu, dintre cei trei candidați, în calitatea de conducător, respectiv de Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare, pentru un mandat de patru ani și jumătate. În cadrul celei de-a 16-a ediții a Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare, desfășurată în Panamá, în 14-17 noiembrie 2018, P.R.Fr. Radu Bălănescu a fost ales cu unanimitate de voturi Președinte de Onoare Ad-Vitam al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare.

Pentru contribuția sa deosebită la dezvoltarea Masoneriei Regulare în Europa, Prea Respectabilul Frate Radu Bălănescu a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Marilor Loji Unite ale Germaniei, conferită cu prilejul Aniversării a 275 de ani de Francmasonerie Simbolică Regulară pe teritoriul de astăzi al Germaniei (29 septembrie 6012) de Marele Maestru al Marilor Loji Unite ale Germaniei, Prea Respectabilul Frate Rüdiger Templin. De asemenea, mai multe zeci de Mari Loji din Lanțul Masonic Regular Universal i-au conferit Prea Respectabilului Frate Radu Bălănescu distincții de mare importanță pentru activitatea sa masonică la nivel internațional, pentru dezvoltarea Masoneriei Regulare la nivel global, cât și pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare între Marile Loji.

Pe plan intern, Prea Respectabilul Frate Radu Bălănescu a susținut o serie de reforme interne care au îmbunătățit comunicarea, transparența decizională în cadrul M.L.N.R. și deschiderea către societate a Marii Loji Naționale din România, cât și relația funcțională dintre Atelierele din Obediență.

În ceea ce privește relația cu societatea civilă, Prea Respectabilul Mare Maestru Radu Bălănescu s-a făcut remarcat printr-o mai mare deschidere a Marii Loji Naționale din România în relația publică, dar și prin faptul că Masoneria Română a promovat constant adevăratele valori ale României. Prea Respectabilul Frate Radu Bălănescu a concentrat eforturile Marii Loji spre deschiderea către societatea civilă, pe trei direcții clar definite, respectiv promovarea excelenței și valorii poporului român, promovarea României în lume și concentrarea eforturilor M.L.N.R. asupra sprijinirii și dezvoltării culturii, sistemului educațional și sistemului medical din România. Reprezentative pentru această deschidere către societatea civilă sunt Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, Planul Caritabil Național al Marii Loji Naționale din România, seria de conferințe „Viitorul României” și parteneriatele încheiate de Marea Lojă Națională din România cu Academia Română, cu Ministerul Culturii, cu 12 universități de stat din România, cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, cu Fundația Universitară „Carol I”, cât și cu alte asociații și fundații ce împărtășesc principii, valori și scopuri comune cu cele ale Marii Loji Naționale din România.

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România este un eveniment public, organizat anual de Marea Lojă, în data de 21 iunie, la Ateneul Român, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Academia Română și douăsprezece dintre cele mai prestigioase universități de stat din România. Obiectivul principal al Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România este de a recunoaște și de a promova excelența și valorile autentice ce definesc națiunea noastră și conduc la dezvoltarea societății. Gala Premiilor M.L.N.R. urmărește să îmbunătățească capacitatea de cercetare, având astfel un impact pozitiv asupra competitivității internaționale a științei românești. Cele șapte premii, în valoare 10.000 euro fiecare, se acordă cetățenilor români, rezidenți sau nerezidenți pe teritoriul României, indiferent de gen, religie sau vârstă, indiferent de apartenența sau neapartenența la M.L.N.R., care în cursul anului anterior decernării premiilor au realizat o lucrare, o descoperire, invenție sau inovație, au emis o teorie, teoremă, ecuație, au pus la punct o tehnică, metodă sau procedeu cu impact macro-social în unul dintre cele șapte domenii de referință, sau care, prin exercitarea profesiei ori a demnității publice, au adus importante servicii ori beneficii României. Premiile ce se acordă anual în cadrul Galei poartă numele unor personalități de marcă ale României, care sunt reprezentative pentru cele șapte domenii de referință: 1. Premiul „Grigore Moisil” pentru Științe Exacte; 2. Premiul „Henri Coandă” pentru Științe Aplicate; 3. Premiul „Carol Davila” pentru Medicină; 4. Premiul „Constantin Brâncuși” pentru Artă și Cultură; 5. Premiul „Nicolae Titulescu” pentru Diplomație și Politologie; 6. Premiul „Eugeniu Carada” pentru Economie; 7. Premiul „Spiru Haret” pentru Educație, Mediu, IT.

În concordanță cu principiile, valorile și obiectivele Marii Loji Naționale din România și inspirate de impactul social al Galei Premiilor M.L.N.R., Lojile din Zonele Masonice ale Jurisdicției M.L.N.R. organizează anual Gale de Excelență zonale. Prin aceste evenimente publice de prestigiu, organizatorii recunosc, promovează și premiază realizările remarcabile ale unor personalități din România din varii domenii de activitate, cum ar fi educația, știința, cercetarea, cultura, artele, economia și sportul. Următoarele Gale de Excelență zonale au devenit deja o tradiție în cadrul M.L.N.R.: Gala Excelenței Bănățene, Gala Excelenței Arădene; Gala Excelenței Bistrițene, Gala de Excelență a Elevilor Dejeni; Gala Excelenței Oltene; Gala Excelenței Sibiene.

Planul Caritabil Național al Marii Loji Naționale din România, marcă înregistrată a M.L.N.R., este un program amplu și permanent al Marii Loji, menit să mobilizeze și să coordoneze eforturile filantropice și umanitare ale membrilor și Lojilor din cadrul M.L.N.R..

Prin acest program, punând în practică principiile și valorile Marii Loji Naționale din România centrate pe slujirea Patriei și sprijinirea societății românești, cât și străvechile precepte ale Masoneriei Regulare axate pe umanitate, fraternitate, toleranță și progres, membrii M.L.N.R. se angajează să fie o forță activă în comunitate, oferind ajutor celor aflați în nevoie și contribuind la sprijinirea sistemului medical și educațional, cât și la dezvoltarea societății românești.

Misiunea Planului Caritabil Național este de a organiza și coordona eforturile caritabile ale Lojilor și membrilor Marii Loji Naționale din România, pentru a îmbunătăți calitatea vieții celor aflați în nevoie și de a contribui la dezvoltarea unor comunități mai unite și mai prospere.

Viziunea acestui program este ca Planul Caritabil Național, recunoscut pentru promptitudinea, eficiența și impactul său pozitiv asupra societății, să devină un reper în peisajul filantropic și umanitar românesc. Respectând principiile transparenței, responsabilității și eficienței, Marea Lojă Națională din România își dorește ca prin derularea Planului Caritabil Național să cultive spiritul de solidaritate și să ofere un exemplu concret de implicare civică.

Scopurile Planului Caritabil Național al Marii Loji Naționale din România sunt: creșterea solidarității sociale; sprijinirea dezvoltării comunităților; sprijinirea sistemului medical, educațional și a instituțiilor de asistență socială; răspunsul rapid în situații de criză, cum ar fi cele produse de dezastre naturale; structurarea, centralizarea și interconectarea eficientă a capacităților de intervenție umanitară prin constituirea și operaționalizarea unui sistem de donații – colectare eficient la nivel regional și național; sprijin fratern pentru membrii M.L.N.R. aflați în dificultate, cât și pentru familiile acestora; creșterea nivelului de conștientizare în rândul publicului larg, în special a tinerilor, cu privire la importanța și efectele pozitive ale actelor caritabile și umanitare.

Planul Caritabil Național este structurat pe patru programe majore: 1. „Voluntari pentru Frați” – un sistem de sprijin reciproc între membri (foarte eficient în timpul pandemiei de COVID-19); 2. Registrul Fraților Donatori – un sistem prin care membrii M.L.N.R. care au probleme medicale severe și au nevoie de transfuzii de sânge și/sau plasmă primesc donațiile de la Frații înscriși în acest registru; 3. Sistemul de Reacție Rapidă – reprezintă modalitatea de intervenție a grupelor de Frați voluntari în cazul unor calamități/dezastre naturale; 4. „Frați pentru comunitate” – reprezintă totalitatea acțiunilor caritabile și umanitare organizate individual de către membrii sau Lojile din cadrul M.L.N.R., cât și caravanele umanitare organizate periodic pentru sprijinirea comunităților sau instituțiilor aflate în nevoie.

Prin implicarea a peste 4000 de voluntari și peste 400 de Loji din cadrul M.L.N.R., în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2023, Marea Lojă Națională din România a contribuit în folosul societății civile cu un cuantum total de aproximativ 1,5 milioane de euro, prin acțiuni care pot fi structurate pe următoarele categorii: 1. sprijin pentru instituții medicale, donații de materiale și echipamente medicale și finanțare pentru tratamente medicale; 2. dezvoltarea comunităților prin proiecte de infrastructură, inițiative sociale, educaționale și culturale, sprijin financiar, tehnic și logistic pentru școli, aziluri, orfelinate și alte instituții publice/sociale; 3. burse, programe educaționale, donații de materiale didactice și sprijin pentru dezvoltarea educațională și personală; 4. sprijin pentru persoane vulnerabile; 5. asistență de urgență pentru persoanele afectate de incendii, inundații și cutremure; 6. sprijin pentru membrii M.L.N.R. care se confruntă cu provocări socio-economice și pentru familiile Fraților decedați; 7. sprijin pentru refugiații ucraineni și spitalele din Ucraina.

Reprezentând un angajament al întregii Masonerii Regulare din România față de țara noastră, seria de conferințe și dezbateri „Viitorul României” este un proiect structurat și complex, de amploare națională, derulat cu participarea unor specialiști de top din domenii diferite, ce își propune să consolideze și să stimuleze dialogul social și dezbaterea pe teme de interes național, să clarifice și să ofere răspunsuri la întrebările fundamentale de actualitate ale societății civile românești, să promoveze valorile fundamentale ale democrației și statului de drept, să contribuie la găsirea de soluții pentru provocările contemporane în diverse domenii de activitate, să identifice și să abordeze teme de interes major pentru viitorul României.

Prea Respectabilul Frate Radu Bălănescu a implementat și dezvoltat programul M.L.N.R. privind construirea Obiectivului Socio-cultural al Marii Loji Naționale din România. Începută în 16.05.2018, construcția edificiului constituie cel mai important program al M.L.N.R. din întreaga sa istorie și unul dintre demersurile esențiale ale maturității Masoneriei Române Regulare. Obiectivul Socio-cultural al M.L.N.R. – ce va găzdui Temple Masonice, spații pentru Agape și birouri, arhiva M.L.N.R., cât și muzeul și biblioteca Masoneriei Regulare din România, ce vor fi deschise publicului larg – constituie o Casă a întregii societăți românești, în care membrii M.L.N.R. vor lucra alături de membrii comunității, ca o întreagă familie.

Între 2013 și 2020 (începutul pandemiei), Marea Lojă Națională din România a derulat Programul „Caritatea”, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, în baza unui protocol de parteneriat cu Primăria Sectorului 6. Prin acest program, M.L.N.R., prin contribuțiile benevole ale membrilor săi din București, a asigurat zilnic masa de prânz pentru un număr de 100 de persoane cu venituri la limita subzistenței.

De-a lungul anului 2018, Marea Lojă Națională din România și Lojile din Obediența sa au marcat Centenarul Marii Uniri printr-o serie de evenimente publice speciale, concerte, conferințe, simpozioane, inaugurarea de monumente istorice și realizarea unui documentar despre personalitățile istorice românești care au adus contribuții majore la Marea Unire din 1918 și care au fost membri ai Ordinului Masonic Român.

În fiecare an, de 1 Decembrie, Marea Lojă Națională din România sărbătorește la nivelul întregii sale Jurisdicții Ziua Națională a României prin ceremonii masonice speciale, prin depuneri de coroane de flori, prin simpozioane pe teme legate de istoria României, identitate națională și valori democratice.

Contribuțiile aduse de Marea Lojă Națională din România în folosul societății românești au fost apreciate la justa lor valoare de către instituțiile Uniunii Europene. Printr-o scrisoare semnată de Președintele Comisiei Europene, Marele Maestru, P.R.Fr. Radu Bălănescu, a fost invitat să reprezinte Marea Lojă Națională din România la întrunirea Președinților Comisiei Europene, Parlamentului European și Consiliului European cu reprezentanții organizațiilor filosofice și non-confesionale din Europa, organizată la Bruxelles, în data de 30 noiembrie 2011, de Biroul Consilierilor pentru Politici Europene (BEPA) al Comisiei Europene. Conferința a avut tema „Un parteneriat pentru democrație și o prosperitate comună: voința comună de promovare a drepturilor și libertăților democratice” și a fost co-prezidată de Președintele Comisiei Europene, domnul José Manuel Barrosso, de Președintele Parlamentului European, domnul Jerzy Buzek, și de Președintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy.

Mare Lojă Națională din România pune accent pe dezvoltarea și sprijinirea educației. Implementat în 2012, Programul Național Bursier „Viitorul României” este destinat fiicelor și fiilor membrilor M.L.N.R., care sunt înscriși în programe de studii la zi în cadrul universităților de stat din România și care înregistrează rezultate excepționale la învățătură. În condițiile regulamentului programului, bursele de studii se acordă lunar, pe toată durata studiilor universitare, în următoarele domenii: științe tehnice/exacte, științe aplicate, drept, economie, medicină și științe umaniste/arte frumoase/muzică. Implementat în 2017, proiectul „Educația – potrivire pentru viață”, este dezvoltat și coordonat de M.L.N.R., în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Academia Română și cu un număr important de universități de prestigiu din întreaga țară. Conferințele „Educația – potrivire pentru viață”, ce sunt organizate în centre universitare din întreaga țară, își propun să faciliteze tranziția absolvenților români către piața muncii prin consiliere și orientare profesională. De asemenea, proiectul vizează stimularea reintegrării pe piața muncii din România a tinerilor specialiști din diaspora, evidențiind oportunitățile de carieră din țară și importanța competențelor lor pentru dezvoltarea economiei și societății românești.

Pe lângă inițiativele destinate societății civile, Marea Lojă Națională din România își concentrează eforturile pentru dezvoltarea și sprijinirea educației masonice. În acest sens, este sprijinită activitatea Lojilor de Cercetare și publicarea de periodice, a fost înființată Editura Marii Loji Naționale din România și a fost inițiat Programul „Premiile «Olimpian Ungherea»”, al cărui principal scop este acela de a face cunoscută și de a premia munca de cercetare a Fraților din Obediență. Tot în scopuri educaționale se derulează anual sesiunile de comunicări ale Înaltului Colegiu de Învățământ și Instruire Masonică, ce are rolul de a garanta accesul Fraților la cunoștințe referitoare la istoria, simbolismul și filosofia Masoneriei, precum și de a asigura instruirea esențială pentru îndeplinirea îndatoririlor administrative și ritualice de către Demnitarii și Ofițerii Lojilor din Obediență.

Începând cu anul 2011 au fost implementate Programul de Asistență Medicală și Programul „Pro-Vita”, prin care membrii Marii Loji Naționale din România pot beneficia de asistență medicală de specialitate și chiar de ajutor material pentru cazuri deosebite. Prin Programul „Pro-Vita”, M.L.N.R. oferă sprijin membrilor săi și rudelor lor de gradul I, care se confruntă cu probleme deosebite de sănătate și cheltuieli medicale semnificative neacoperite de sistemul național de asigurări de sănătate și care au nevoie de intervenții chirurgicale, investigații sau tratamente în străinătate.

După cum sublinia Prea Respectabilul Frate Radu Bălănescu, „Pacea, Armonia, Echilibrul și Încrederea domină ca niciodată activitatea Ordinului nostru”, iar coeziunea existentă la nivelul Marii Loji Naționale din România ne face să fim convinși că singura noastră direcție este aceea de a ne construi cu încredere viitorul, că deschiderea fiecărui Mason către Frații lui și a tuturor Fraților către Societatea Civilă este un tel care ne face să fim mândri că suntem Masoni. Munca asiduă și participarea fiecărui membru al Obedienței la implementarea Programului de dezvoltare a Marii Loji „MASONERIA ROMÂNĂ PENTRU ROMÂNIA” a generat îndeplinirea tuturor proiectelor pe care Marea Lojă și le-a propus pentru această perioadă și am demonstrat atât Lanțului Masonic Universal, cât și Societății Civile, poziția solidă pe care o ocupă Marea Lojă Națională din România în acest moment.” Acțiunile Marii Loji Naționale din România concentrate pentru întrajutorare, sprijin și respect reciproc, în special reușita Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România, vârful de lance al interacțiunii Marii Loji Naționale din România cu societatea civilă, au fost percepute de societate și apreciate la justa lor valoare. „Prin tot ceea ce facem am încercat și iată că reușim, din ce în ce mai des, să folosim toate resursele noastre umane în acțiuni pozitive și cu impact social, fără a ne implica în viața și problemele politice. […] Implicarea noastră în recunoașterea și promovarea talentelor românești a adus la prelungirea parteneriatului Marii Loji Naționale din România cu Academia Română și cu multe universități de prestigiu din România. Toate acestea trebuie să ne dea încredere că tot ceea ce facem este pozitiv și sunt convins că peste ani și ani istoria va consemna cum se cuvine tot ceea ce facem noi acum când scriem această pagină memorabilă în viața Masoneriei Române.”

În data de 4 noiembrie 2023, cu o vastă majoritate de 96,6%, Conventul Marii Loji Naționale din România l-a ales ca Mare Maestru pe Prea Respectabilul Frate Cătălin Tohăneanu, care a îndeplinit funcția de Mare Secretar între 2010-2023, calitate în care și-a adus contribuții semnificative la eficientizarea activității Marii Loji, la creșterea nivelului de coeziune între membrii Ordinului, la îmbunătățirea comunicării între Ateliere și Marea Lojă, la implementarea sistemelor moderne de comunicare instituțională cu publicurile interne și externe ale organizației, la dezvoltarea digitalizării, la îmbunătățirea și dezvoltarea publicațiilor oficiale ale Marii Loji și la dezvoltarea relațiilor internaționale ale M.L.N.R..

Construind pe fundamentale programului „MASONERIA ROMÂNĂ PENTRU ROMÂNIA” și reflectând o continuitate a inițiativelor anterioare și o adaptare la provocările actuale, programul de conducere a Marii Loji al P.R.Fr. Cătălin Tohăneanu își propune să avanseze prin direcții de dezvoltare instituțională ce vizează consolidarea solidarității și coeziunii între membrii Ordinului, modernizarea și digitalizarea, educația masonică și culturală, precum și organizarea de evenimente socio-culturale. Pe plan extern, accentul se pune pe întărirea relațiilor cu Marile Loji regulare, dezvoltarea de proiecte comune cu Marile Loji recunoscute, susținerea inițiativelor Lojilor din M.L.N.R. privind înfrățirile cu Loji din străinătate și sprijinirea Fraților români din diaspora. Relația cu societatea civilă constituie un punct central în programul de guvernare al Marii Loji, prin extinderea proiectelor caritabile și umanitare, sprijinirea sistemului de sănătate și de învățământ din România, încurajarea și promovarea inițiativelor științifice, de cercetare și artistice, promovarea dialogului intercultural, consolidarea angajamentului pentru protecția mediului, promovarea valorilor masonice în societate, susținerea, perpetuarea și promovarea valorilor și tradițiilor românești, precum și a patrimoniului cultural, artistic și științific al României.

Confirmând rolul său proeminent în viața societății românești, de promotor al valorilor socio-umane, demonstrând că Masoneria Regulară este un partener de încredere pentru instituțiile statului și pentru societatea civilă în ansamblu, cât și un vector important de schimbare pozitivă, ce contribuie la dezvoltarea comunităților și la bunăstarea cetățenilor, punând accent pe consolidarea dialogului social, educație și pe viitorul tinerilor români, Marea Lojă Națională din România, în parteneriat cu Ministerul Educației, a implementat începând din primăvara anului 2024 programul privitor la organizarea la nivel național a seriei de conferințe publice „Educația – element esențial în prevenția consumului de droguri și în diminuarea factorilor de risc”. Cu sprijinul autorităților locale și al liderilor comunităților din întreaga țară, reunind experți, profesori, părinți și tineri pentru a discuta strategii de prevenire și a împărtăși cele mai bune practici, aceste conferințe au fost organizate în majoritatea municipiilor din România. Din martie până la începutul lunii iulie 2024, conferințele anti-drog au implicat peste 4.200 de liceeni și studenți și peste 650 de profesori și părinți din întreaga țară. Conferințele au oferit instrumente și resurse pentru implementarea programelor de prevenție în instituțiile de învățământ. Colaborarea multidisciplinară (educație, sănătate, psihologie, sociologie, justiție, ordine socială), accentul pus pe educație, prevenție și colaborare au contribuit la creșterea conștientizării asupra riscurilor asociate consumului de droguri și au încurajat adoptarea de măsuri pro-active, atât la nivel instituțional, cât și comunitar și individual. Prin eforturile comune ale Marii Loji Naționale din România, ale Ministerului Educației, ale autorităților, specialiștilor în domeniu și liderilor de opinie, se construiește un front solid împotriva acestui fenomen devastator și se promovează valorile unei societăți în care fiecare cetățean este protejat și încurajat să trăiască o viață plină de demnitate și speranță.

Marea Lojă Națională din România se angajează să joace un rol activ în protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice. Acest angajament se materializează prin proiecte de conservare, promovarea practicilor durabile (reducerea deșeurilor, reciclarea, utilizarea eficientă a resurselor și promovarea unei economii circulare), parteneriate pentru protecția mediului cu organizații de mediu și alte entități relevante, cât și prin seria de conferințe publice privind protecția mediului și schimbările climatice. Inițiată prin conferința organizată și găzduită de Marea Lojă Națională din România pe data de 24 aprilie 2024, în sala „C.A. Rosetti” din incinta Palatului Parlamentului, cu tema „Viața Mai Bună – Mediu Înconjurător Sustenabil – Pactul Verde European – Rolul României în Atenuarea Schimbărilor Climatice”, această serie de conferințe publice reunește academicieni și experți români, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, personalități marcante din societatea civilă, cât și membri ai Marii Loji Naționale din România, pentru a discuta rolul cetățenilor și al României în abordarea schimbărilor climatice, constituind o oportunitate unică de a contribui la dialogul constructiv privind provocările și soluțiile în materie de mediu. Participanții explorează politicile publice, inovația tehnologică și strategiile de angajament civic pentru acțiuni concrete menite a crea un viitor sustenabil comun.

Marea Lojă Națională din România a lansat programul „Leadership și Diplomație pentru România”, care își propune să cultive viitori lideri pregătiți să abordeze provocările contemporane. Conferințele publice pe această temă reunesc profesori universitari, experți români în diverse domenii, în special comunicare, managementul crizelor, leadership și diplomație, reprezentanți ai autorităților centrale, instituțiilor publice, societății civile și membri ai Marii Loji Naționale din România, oferind o platformă valoroasă pentru schimbul de idei și pentru dezvoltarea abilităților de leadership și diplomație, esențiale în contextul global actual.

Marea Lojă Națională din România organizează conferințe publice pe teme medicale și de sănătate, destinate abordării provocărilor cu care se confruntă sistemul public de sănătate și populația din România. Aceste evenimente reunesc academicieni, profesori universitari, cercetători, politicieni și profesioniști medicali de top, membri sau nu ai M.L.N.R., pentru a identifica și înainta soluții, a promova educația pentru sănătate și pentru a stimula colaborarea în sistemul public de sănătate din România.

Marea Lojă Națională din România susține și promovează proiecte care au un impact pozitiv asupra comunității, unul dintre acestea fiind „Caiac SMile”, o inițiativă ce depășește granițele sportului și se transformă într-o adevărată mișcare de incluziune socială, ce este dezvoltată de asociația cu titlu omonim, cu sprijinul Marii Loji Naționale din România. Reușind să creeze o comunitate vibrantă în jurul pasiunii pentru sporturile în natură, misiunea esențială a proiectului „Caiac SMile” este să ofere tuturor, indiferent de abilități fizice, șansa de a experimenta bucuria mișcării și a contactului cu natura. Prin intermediul acestui proiect, un număr semnificativ de copii și tineri cu dizabilități locomotorii sau de vedere, copii cu nevoi speciale sau din zone defavorizate au ocazia să practice sporturi precum caiacul, schiul nautic și wakeboard-ul, depășind barierele fizice și mentale.

Continuând o tradiție îndelungată, începută în 1932 sub patronajul Regelui Carol al II-lea, Marea Lojă Națională din România, alături de Ministerul Culturii, Federația Filatelică Română și alte instituții culturale de renume, atât din țară, cât și din străinătate, au fost parteneri de seamă ai Expoziției Filatelice Mondiale EFIRO 2024. Această manifestare de importanță mondială, găzduită de Biblioteca Națională a României, în perioada 16-19 aprilie 2024, a captivat atenția prin prezentarea de către Marea Lojă Națională din România a unor timbre ce ilustrează diverse ocazii aniversare și personalități marcante ale statului român, membri ai Marii Loji Naționale din România. Cu peste 600 de expozanți străini participanți, evenimentul a reprezentat un prilej de întrunire și schimb cultural deosebit pentru pasionații de filatelie din întreaga lume.

Prin multiple parteneriate cu instituții publice de cultură, asociații cu scopuri cultural-artistice, precum Lanto Communication, Fundația „Constantin Silvestri”, Asociația Culturală „George Coman” România, Marea Lojă Națională din România susține organizarea de concerte extraordinare, concursuri artistice naționale și internaționale, festivaluri, spectacole și evenimente culturale ce promovează artele și cultura autohtone, artiștii români de talie internațională, sprijină talentele muzicale românești emergente, validarea lor pe scenele autohtone și apoi pe cele ale lumii, și cultivă o apreciere mai largă pentru expresia artistică contemporană. Realizând o conexiune mai profundă cu bogatul patrimoniu cultural al României, aceste proiecte culturale reunesc un public divers, inclusiv corpul diplomatic, elita culturală și artistică românească, autoritățile centrale și locale, mediul de afaceri și societatea civilă. Ca exemple pot fi date concertele „Anotimpurile Magice” organizate anual, în fiecare anotimp, începând din 2011, de Lanto Communication, seria de concerte „Iubire și Lumină”, organizate sub direcția artistică a P.R.Fr. Giorgiu Coman, Mare Maestru de Onoare Ad-Vitam al M.L.N.R., sau Concursul Internațional de Dirijat „Constantin Silvestru”, derulat la Opera Națională București în 27 mai – 2 iunie 2024.

Printr-o gamă vastă de proiecte, de la educație și sănătate până la cultură și mediu, Marea Lojă Națională din România demonstrează că Masoneria Regulară constituie un factor de progres și o forță activă în transformarea pozitivă și dezvoltarea armonioasă a societății românești. În parteneriat cu instituții publice, organizații non-guvernamentale și societatea civilă, împletind armonios tradiția cu inovația și mijloacele de comunicare specifice contemporaneității, respectând cu strictețe principiile de regularitate, implicit neimplicarea în chestiuni politice și de afaceri, cultivând în rândul membrilor săi virtuțile umane și masonice străvechi, Marea Lojă Națională din România continuă să dezvolte programe și proiecte umanitare și filantropice de impact, să promoveze patrimoniul cultural și științific românesc, să reflecte o imagine pozitivă a țării noastre peste hotare, să își pună resursele în slujba României și să construiască o societate mai bună și mai coezivă, bazată pe echitate, responsabilitate civică, dialog intercultural, libertate, armonie, cooperare, drepturile omului și valorile perene care au asigurat dintotdeauna progresul umanității: credință, moralitate, patriotism, onestitate, solidaritate, toleranță, empatie, respect, altruism și sprijin reciproc.

În final, este de datoria noastră să reafirmăm – pentru a așeza lucrurile în deplină concordanță cu adevărul – că Marea Lojă Națională din România este unica Mare Lojă română regulară și recunoscută de Francmasoneria Regulară Universală și să exprimăm totodată determinarea tuturor Fraților din cadrul Marii Loji Naționale din România de a prezerva în întreaga lor activitate masonică standardele și principiile Regularității, consacrate de Textele noastre Fundamentale: „Principiile Fundamentale pentru Recunoașterea Unei Mari Loji”, „Scopurile și Raporturile Ordinului”, „Landmark-urile” și „Vechile Îndatoriri ale Francmasonilor”.