Marea Lojă Naţională din România şi Academia Română au anunţat câştigătorii celei de-a III-a Ediţii a Galei Premiilor Marii Loji Naţionale din România, în cadrul ceremoniei organizate, vineri 21 iunie 2013, la Ateneul Român. Continuând tradiţia colaborării cu Academia Română, alături de 12 dintre cele mai prestigioase Universităţi din ţară, Marea Lojă Naţională din România a decernat 7 premii a câte 10.000 euro fiecare, pentru fiecare dintre domeniile de referinţă.
”Acest eveniment şi-a dorit de la bun început să readuca în prim plan valoarea, să fie un element care să sprijine spiritul novator al poporului roman, tot ceea ce înseamnă dorinţa de progres, a declarat Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, dr. Radu Bălănescu. Dorim ca prin acordarea acestor premii să ii facem pe cei mai tineri să spere, iar pe cei la aflaţi la maturitate să aibă certitudinea că munca lor este recunoscută. Avem un singur scop, acela de a aduce România şi popurul român acolo unde li se cuvine, pe unul din cele mai înalte locuri din Europa şi din lume. Vă mulţumesc tuturor celor care ne sunteţi alături, minunaţilor artişti din Corul şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”George Enescu”, celor care au sprijinit financiar evenimentul şi doamnei scenei romanesti, Alice Barb, care a realizat regia. Mulţumirile mele se îndreaptă şi către managerul de proiect, Remus Borza, iniţiatorul acestei Gale”.
“Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România este una dintre rarele întâmplări care au loc în România de recunoaştere şi premiere a celor care au performanţe în domeniul ştiinţelor, culturii şi literaturii. Premierea performanţelor în domeniul ştiinţelor nu se întâmplă în fiecare an şi nu în fiecare lună şi de aceea Academia Română salută această iniţiativă, căreia i-a oferit întregul sprijin”, a declarat preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.
”Marea Lojă Naţionala din România a început, în urma cu trei ani, un proiect care să promoveze în societate aceste adevarate repere, cele care au dovedit, prin rezultatele activităţii lor, că geniul creator al românilor dăinuie dincolo de generaţii. Românii sunt un popor creativ. Cu toţii ştim asta, dar avem nevoie de repere care să ne ajute să recunoaştem această valoare. Suntem bucuroşi să avem, în acest demers, sprijinul societăţii civile, care prin Academia Română şi cele 12 Universităţi de prestigiu din întreaga ţară dau consistenţă şi greutate dorinţei noastre de a aduce la lumina valorile acestei naţiuni”, a declarat Producatorul General al Galei, Remus Borza, Mare Orator al Marii Loji Naţionale din România.
I. Premiul GRIGORE MOISIL pentru Ştiinţe Exacte i-a revenit lui Ștefan Papadima, de la Institutul de Matematică al Academiei Române, pentru grupul de lucrări de topologie şi geometrie algebrică publicate în ţară şi străinătate în anul 2012.
II. Premiul HENRI COANDĂ pentru Ştiinţe Aplicate i-a fost acordat Mariei Petrescu, Universitatea Politehnică Bucureşti, pentru lucrarea Tratat de ştiinţă şi ingineria materialelor metalice, 5 volume, 2006-2012. Pentru prima oară de la debutul Galei Premiilor Marii Loji, premiul a fost acordat unei doamne.
III. Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină a fost acordat domnului Conf. dr. Jianu Dragoș-Cătălin, Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș’’, Timișoara. Este autorul unei monografii în domeniul neuro-oftalmologiei, având titlul: “Ecografia Doppler color. Interferențe oftalmo-neurologice”. Este cunoscut pentru contribuția sa în definirea neuropatiilor optice ischemice anterioare, reușind să caracterizeze formele arteritice de cele non-arteritice. Este autor și colaborator la “American Journal of Neuroprotection and Neuroregeneration”.
IV. Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomaţie şi Politologie i-a fost acordat lui Mihnea Motoc, ambasador al României la Uniunea Europeană.
V. Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie i-a fost decernat lui Lucian Croitoru, pentru lucrarea Politica monetară; ipostaze neconvenţionale – Atacul speculativ; Criza din zona euro, şomajul; Inflaţia, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2012.
VI. Premiul SPIRU HARET pentru Educaţie, Mediu, IT a fost obținut de Horia Pop, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, pentru grupul de lucrări referitoare la inteligenţa artificială.
VII. Premiul CONSTANTIN BRÂNCUȘI pentru Arta si Cultura i-a revenit lui George Virgil Stoenescu pentru volumul de poezii Roata Norocului, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2012.
Peste 700 de personalităţi din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic şi politic au participat la Gala de la Ateneul Român, unde a avut loc ceremonia de premiere a celor mai strălucite realizări culturale şi ştiintifice ale anului trecut. Evenimentul a avut ca obiectiv promovarea cercetărilor originale şi creşterea capacităţii de cercetare, cu implicaţii favorabile asupra competitivităţii internaţionale a cercetării româneşti.
Nominalizările candidaților la premiile celei de-a treia ediții a Galei Premiilor Marii Loji Naționale au fost anunțate, joi, 20 iunie, în Aula Academiei Române.
Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, dr. Radu Bălănescu, Președintele Academiei Române, academicianul Ionel Haiduc și producătorul general al Galei, Mare Orator al Marii Loji Naţionale din România, Remus Borza, au prezentat, într-o conferință de presă, lista celor 21 de personalități selectate de către membrii celor șapte comisii de specialitate. Câștigătorii premiilor oferite în cadrul Galei Marii Loji vor fi selectați de către cei 33 de reputați academicieni și profesori universitari, ceremonia decernării premiilor Galei Premiilor Marii Loji Naţionale din România având loc vineri, 21 iunie, la Ateneul Român.
Cea de-a treia ediție a Galei Premiilor Marii Loji continuă strategia Masoneriei Române de transparență și deschidere către societate, viziune concretizată prin sprijin a tot de înseamnă cultură, educație, sănătate, a declarat Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, dr. Radu Bălănescu. Pe de altă parte, avem șansa deosebită de a colabora cu cel mai prestigios for științific, Academia Română. Președintele Academiei a înțeles că e nevoie să aducem în prim plan calitățile poporului român, să punem în valoare calitățile noastre native. Cele șapte premii, de câte zece mii de euro fiecare, vor fi acordate celor pe care comisiile coordonate de Academia Romana i-au considerat îndreptățiți să le primească pentru activitatea realizată în anul precedent. Le mulţumim mult sponsorilor și celor care, prin donații, au sprijinit acest efort convergent, pus în slujba valorii, excelenței și Romaniei”, a mai declarat Radu Bălănescu.
La rândul său, Președintele Academiei Române, academicianul Ionel Haiduc a ținut să sublinieze importanța acestui eveniment cultural și științific. “Ca membri ai Uniunii Europene, trebuie să cultivăm excelența. Există o competiție în acest sens în interiorul Uniunii, iar finanțarea cercetării presupune excelența”, a precizat Președintele Academiei Române.
Potrivit Marelui Orator al Marii Loji Naţionale din România, Remus Borza, ”Gala Marii Loji reprezintă un eveniment unic în istoria postdecembristă a țării, care a creat o platformă instituțională fără precedent. Prin parteneriatul onorant cu Academia Română și 12 dintre cele mai prestigioase Universități din țară, Masoneria Română devine activă, își asumă rolul din perioada interbelică. Gala este dedicată personalităților care s-au remarcat în destinul nostru colectiv, în domenii de care depinde și viitorul României. Printre cei nominalizați în acest an se numără, în premieră și o doamnă, dar și un elev de 18 ani, din Vâlcea”.
În urma analizei celor peste 400 de lucrări propuse, Comisiile Academiei au selectat 21 de nominalizări, prezentate, în conferința de presă, chiar de către Președintele Academiei Române, academicianul Ionel Haiduc.
NOMINALIZAȚII CELEI DE A III-A EDIȚII A GALEI PREMIILOR MARII LOJI NAŢIONALE DIN ROMÂNIA
I. Premiul Grigore Moisil
1. Ștefan Papadima, Institutul de Matematică al Academiei Române, pentru grupul de 5 lucrări de topologie și geometrie algebrică publicate în țară și străinătate în anul 2012;
2. Vicențiu Rădulescu și Marius Ghergu cu lucrarea: “Ecuații diferențiale parțial neliniare în studiul unor modele în biologie, chimie și genetică” – Editura Springer, 2012;
3. Dorin Poenaru, Institutul de Fizicăși Inginerie Nucleară, Măgurele, pentru lucrările privind dezintegrarea alfa.
II. Premiul Henri Coandă
1. Maria Petrescu, Universitatea Politehnică București, pentru lucrarea “Tratat de știință și ingineria materialelor metalice”, 5 volume 2006-2012;
2. Ionuț Alexandru Budișteanu, pentru „Brain Computer Interface”;
3. Sergiu Nedevschi, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, pentru lucrarea “Tehnici de viziune artificial aplicate în conducerea automată a autovehicolelor” – UTPRESS Cluj Napoca, 2012.
III. PREMIUL CAROL DAVILA
1. Prof. dr. Daniel David, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu lucrarea: “Contribuții în domeniul psihologiei clinice și al sănătății mentale’’. O abordare nouă din punct de vedere psihologic în domeniul sănătății mentale. Este o contribuție unică în țara noastrăși de mare actualitate pe plan internațional;
2. Conf. dr. Cătălin Vasilescu, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, șeful secției de chirurgie III, clinica de Chirurgie și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni. Conf. Vasilescu a introdus pentru prima dată în România chirurgia robotică și a dezvoltat metodele minim invazive. În anul de referință contribuția esențială știintifică a fost: “Splenectomia laparoscopică subtotală în microsferocitoza ereditară’’, după o tehnică personală, reprezentând o premieră la nivel mondial;
3. Conf. dr. Jianu Dragoș-Cătălin, Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș’’, Timișoara. Este autorul unei monografii în domeniul neuro-oftalmologiei, având titlul: “Ecografia Doppler color. Interferențe oftalmo-neurologice”. Este cunoscut pentru contribuția sa în definirea neuropatiilor optice ischemice anterioare, reușind să caracterizeze formele arteritice de cele non-arteritice. Este autor și colaborator la ’’American Journal of Neuroprotection and Neuroregeneration’’.
IV. PREMIUL NICOLAE TITULESCU
1. Ambasador Mihail Stuparu, Șeful delegației Uniunii Europene în Emiratele Arabe Unite;
2. Mihnea Motoc, Ambasador al României la Uniunea Europeană;
3. Sergiu Miscociu, pentru volumul „Au pouvoir par le Peuple” publicatla Paris – Editura Harmattan 2012.
V. PREMIUL EUGENIU CARADA
1. Lucian Croitoru, pentru lucrarea “Politicamonetară; ipostaze neconvenționale – Atacul speculativ; Criza din zona euro; Șomajul; Inflația” – Editura Curtea Veche, Bucureşti 2012, 166 pagini;
2. Victor Axenciuc, pentru lucrarea „Produsul intern brut al României: 1862-2000. Serii statistice seculare și argumente metodologice” – Editura Economică, Bucureşti, 2012, vol I, 574 pagini și vol II 875 pagini;
3. Cosmin Marinescu, Bogdan Glăvan, Gabriel Staicu, Marius-Cristian Panăși Octavian-Dragomir Jora pentru lucrarea “Capitalismul. Logica Libertății” – Editura Humanitas, Bucureşti, 2012, 403 pagini.
VI. PREMIUL SPIRU HARET
1. Horia Pop, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca pentru grupul de lucrări referioare la inteligența artificială;
2. Prof. Univ. Dr. Cătălin Bordeianu,Universitatea A.I. Cuza Iași pentru lucrarea „Scrieri sociologice”, 2 volume, 1420 pagini, Editura Vasiliana 98, 2012;
3. Prof. Corina Tarnita, Princeton University pentru lucrarea publicată în 2012 în prestigioasa revista Nature, prin care a invalidat teoria „kin selection”, elaborată de William D. Hamilton și Edward O. Wilson.
VII. PREMIUL CONSTANTIN BRÂNCUȘI
1. George Virgil Stoenescu, pentru volumul de poezii „Roata Norocului”,Editura Univers Enciclopedic Gold, 2012;
2. Ion Deaconescu, pentru “Integrala Cantemir”, 25 de volume, ultimele 5 văzând lumina tiparului în 2012;
3. Gabriel Croitoru, pentru Turneul din 2012, “Vioaralui George Enescu la sate”.
Din Comisiile care au analizat activitatea nominalizaților și vor declara câștigătorii celei de-a treia Ediții a Galei Premiilor Marii Loji fac parte următoarele personalități:
I. COMISIA GRIGORE MOISIL
1. Acad. Solomon Marcus, Președinte
2. Acad. Marius Andruh
3. Prof.univ.dr. Nicolae Victor Zamfir, Membru corespondent al Academiei Romane
4. Prof.univ.dr. Gheorghe Popa, Prorector Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași
5. Prof.univ.dr. Dănuț Tiberius Epure, Rectorul Universității Ovidius Constanța
II. COMISIA HENRI COANDĂ
1. Prof. univ.dr. Ion Dumitrache, Preșdedinte, Membru corespondent al Academiei Române
2. Acad. Bogdan C. Simionescu
3. Prof. univ.dr. Dorel Banabic, Membru corespondent al Academiei Române
4. Prof. univ. Dr. Gabriel Marilen Pirtea, Rectorul Universității de Vest Timișoara
5. Prof.univ.dr. Ladislau Vekas, Membru corespondent al Academiei Române
III. COMISIA CAROL DAVILA
1. Acad. Constantin Popa, Președinte
2. Acad. Ioanel Sinescu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București
3. Prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova
4. Acad. Octavian Popescu, Directorul Institutului de Biologie al Academiei Române
IV. COMISIA NICOLAE TITULESCU
1. Acad. Ioan Aurel Pop, Președinte, Rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
2. Prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, Rectorul Universității din Craiova
3. Diplomat Gheorghe Lupeș
4. Diplomat Sergiu Celac
V. COMISIA EUGENIU CARADA
1. Acad. Aurel Gh. Iancu, președinte
2. Prof. univ. dr. Daniel Dăianu, Membru corespondent al Academiei Române
3. Prof.univ.dr. Pavel Năstase, Rectorul Academiei de Studii Economice București
4. Prof.univ.dr. Vasile Isan, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași
VI. COMISIA SPIRU HARET
1. Acad. Forin Filip, Președinte, Director al Bibliotecii Academiei Române
2. Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rectorul Universității București
3. Prof.univ.dr. Ion Dogaru, Membru corespondent al Academiei Române
4. Prof.univ.dr. Viorel Negru, Prorector Universitatea de Vest Timișoara
5. Prof.univ.dr. Ilie Bădescu, Directorul Institutului de Sociologie din cadrul Academiei Române
VII. COMISIA CONSTANTIN BRÂNCUȘI
1. Acad. Sabina Ispas, Președinte
2. Prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu, Membru corespondent al Academiei Române
3. Prof. univ. dr. Cătălin Balescu, Rectorul Universității Naționale de Arte
4. Prof. univ. dr. Atena Elena Simionescu, Rectorul Universității de Artă George Enescu, Iași
5. Prof univ. dr. Cătălin Turliuc, Academia Română Filiala Iași