Evenimentul, care a avut loc la Ateneul Roman, s-a desfaşurat în parteneriat cu Academia Romȃna şi cu sprijinul a 12 universităţi din Romȃnia.
Gala şi-a propus să promoveze şi să recompenseze spiritul creator, inovator şi inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv, pentru a repune în drepturi adevăratele personalităţi ale României.
Premiile acordate poartă numele unor personalităţi reprezentative pentru domeniul de referinţă şi care au aparţinut Masoneriei. Marea Lojă Naţională din România a decernat, în cadrul festivităţii organizate la Ateneul Roman, 7 premii a câte 10.000 euro fiecare, pentru următoarele domenii de referinţă:
Premiul “Grigore Moisil” pentru Ştiinţe Exacte a fost acordat Academicianului Ioan Iovitz POPESCU, pentru Lucrarea “Lambda – Structura textelor” publicată în seria “Studies in Quantitative Linguistics” 10-2011 RAM-Verlag, Ludenscheid, Germania.
Premiul “Henri Coandă” pentru Ştiinţe Aplicate a fost acordat Prof. Univ. Doctor Inginer Boris PLAHTEANU, pentru Lucrarea “Nicola Tesla – Geniul Luminii şi Energiei, Integrala Invenţiilor”.
Premiul “Carol Davila” pentru Medicină a fost acordat Acad. Prof. Doctor Laurenţiu Mircea POPESCU, pentru Lucrarea “Cercetare ştiinţifică fundamentală cu privire la telocite”.
Premiul “Constantin Brâncuşi” pentru Artă şi Cultură a fost acordat Maestrului Sorin ILFOVEANU, pentru Expoziţia personală “Desene 2008-2011”.
Premiul “Nicolae Titulescu” pentru Diplomaţie şi Politologie a fost acordat Domnului Mihai BOTOROG, pentru Proiectul: Coordonarea operațiunii de evacuare în siguranță a civililor români din Libia, Februarie 2011.
Premiul “Eugeniu Carada” pentru Economie a fost acordat domnului Doctor Cristian PĂUNESCU şi Istoricului Marian ŞTEFAN, pentru Lucrarea “Tezaurul Băncii Naţionale a României la Moscova”.
Premiul “Spiru Haret” pentru Educaţie, Mediu, Social a fost acordat Prof. Univ. Doctor Silviu Cristian MIRESCU, pentru Lucrarea “Cadrul de referinţă al curriculum-ului naţional pentru învăţământul preuniversitar: un imperativ al reformei curriculare”.
„Marea Lojă Națională din România, în colaborare cu Academia Română, a inaugurat anul treccut, la data solstițiului de vară, un eveniment care îşi doreşte să devină o sărbătoare anuală a minţilor strălucite şi a talentului românesc”, a declarat Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, Radu Bălănescu. “Este o idee comună, generoasă, de aducere în prim plan a valorii, inteligenţei româneşti, care contribuie cu ceva concret pentru dezvoltarea ţării. Marea Lojă Naţională din România are un drum foarte bine stabilit şi o strategie clară prin aducerea în prim plan a valorii, prin sprijinul acordat inteligenţei. Azi am sărbătorit şi premiat inteligenţa ajunsă la maturitate. Ne preocupă în aceeaşi măsură şi inteligenţa în formare. Mă refer la bursele acordate studenţilor români din ţară şi străinătate, pe care i-am invitat ca la finalizarea studiilor să vină să îşi ajute ţara. Mulţumesc Preşedintelui Academiei Române, Academicianul Ionel Haiduc, cel care, încă din primul moment în care i-am vorbit de acest proiect, a înţeles importanţa acestuia. Mulţumesc tuturor celor care au alcătuit comisiile, celor pe care i-am rugat să se ocupe de eveniment, managerului de proiect, Remus Borza. Înţelegem cu toţii că ce se întâmplă nu înseamnă decât un efort comun, în promovarea, aducerea şi menţinerea României pe locul foarte sus-situat pe care îl merită în Europa şi în lume”.
“Academia Română a colectat pentru acest eveniment nominalizările, a contribuit la selectarea premianţilor şi a avut rol de juriu”, a declarat Preşedintele Academiei Române, Academicianul Ionel Haiduc. “Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România este una dintre rarele întâmplări care au loc în România de recunoaştere şi premiere a celor care au performanţe în domeniul ştiinţelor, culturii, literaturii. Premierea performanţelor în doemniul ştiinţelor nu se întâmplă în fiecare an şi nu în fiecare lună şi de aceea Academia Română a salutat iniţiativa”.
Încă de la prima sa Ediţie, Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România a avut ca obiectiv promovarea cercetărilor originale şi creşterea capacităţii de cercetare, cu implicaţii favorabile asupra competitivităţii internaţionale a cercetării româneşti. Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România a urmărit stimularea şi dezvoltarea cunoaşterii în orice domeniu de cercetare, inclusiv ştiinţele socio-umane, atât prin cercetarea fundamentală, cât şi prin cercetări avansate pentru dezvoltarea unor probleme complexe, prin dobândirea de cunoştinţe noi cu privire la fenomene şi procese, formularea şi validarea de ipoteze originale, modele conceptuale şi teorii.
În fiecare an, pe 21 iunie, Marea Lojă Naţională din România decernează în cadrul unei festivităţi organizate la Ateneul Român, 7 premii a câte 10.000 euro fiecare, pentru domeniile de referinţă anunţate la prima sa ediţie.
Premiile se acordă tuturor cetăţenilor români rezidenţi sau nerezidenţi pe teritoriul României, indiferent de sex, religie sau vârstă, masoni sau profani, care în cursul anului anterior decernării premiilor, au realizat o lucrare, au făcut o descoperire, invenţie sau inovaţie, au emis o teorie, teoremă, ecuaţie, au pus la punct o tehnică, metodă, procedeu cu impact macro-social într-unul dintre cele 7 domenii premiate sau prin exercitarea profesiei ori a demnităţii publice au adus importante servicii ori beneficii ţării.
La cea de-a doua ediţie, evenimentul a fost onorat de prezenţa a peste 700 de personalităţi din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic şi politic. Programul a inclus momente artistice oferite de Orchestra şi Corul Filarmonicii “George Enescu”.
Gala, organizată de Marea Lojă Naţională din România şi Academia Română, s-a bucurat de sprijinul a 12 universităţi: Universitatea Bucureşti, Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, Universitatea Babes – Bolyai Cluj Napoca, Universitatea de Vest – Timişoara, Universitatea Carol Davila Bucureşti, Universitatea Craiova, Universitatea Ovidius Constanţa, Universitatea de Medicină Craiova, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti şi Universitatea de Arte George Enescu Iaşi.
Sponsorii care au susţinut evenimentul au fost: Premier Palace, Borza & Asociaţii, EURO Insol, Roche, Siveco, KDF Energy, ADM Farm, Grupul Feroviar Român, Medicare, Garden Center Grup şi Nei Holding.